dimarts, 29 de juny de 2010

COMENCEM FORTS... SAINT HONORÉ

Vilanova i la Geltrú, diumenge 27 de juny del 2010
Bon dia a tothom!
Estic aquí sentada, recapitulant dins del meu cap i pensant en la tarda del diumenge de fa 2 setmanes. Em vaig decidir a participar a el Circulo Whole, un cercle creat per 4 blogger que s'han decidit a crear un blog de cuina i altres temes relacionats.
M'he apuntat als reptes dolços que proposaran cada mes, i fa dues setmanes vaig fer un Saint Honoré!

Ara us estereu preguntant, si hi heu caigut, que no estem a diumenge, sinó que és dimarts 29 de juny, oi? Doncs bé, aquesta entrada ha estat escrita a casa i publicada a Canadà, si si, ESTIC DE VACANCES!!

Quan vam rebre la proposta del mes de juny i el dia de publicació, els meus ulls es van posar com taronges: Ostres, estaré a Canadà!! Però ràpidament vaig trobar la solució, faig el Saint Honoré 2 setmanes abans i deixaré tot preparat per poguer publicar el dia que toca.
Doncs bé, ara que ja ha passat Sant Joan, la maleta esta feta, els regalets comprats i tot esta llest, escric aquest post per deixar-ho tot encara més llest!

Realment aquesta recepta es tot un repte, doncs porta MOLTA feina, però el resultat és espectacular. Jo vaig fer les meves modificacions de les receptes que elles proposen, i va quedar genial! Haig de dir que a casa va agradar a tothom, sobretot estaven entusiasmats amb la crema Chiboust.

Us explico una mica de que va el tema Saint Honoré, per si no ho sabeu. Es tracta d'una base de full amb unes tires de pasta choux on hi enganxem amb caramel lioneses farcides de crema chiboust i caramelitzades. Evidentment es poden farcir de qualsevol altre cosa, però l'original es així. Es decora amb més crema chiboust o amb nata.
Realment és bastant conegut a França, fins i tot hi ha una boquilla anomenada Saint Honoré, que he buscat i aconseguit!!
Us recomano que un dia que tingueu temps i ganes de cuinar us animeu!

A partir d'aquest post les receptes seran cuinades i publicades a casa la meva Canadian family, doncs hi estaré bastants dies i vull deleitar-los amb alguna que altre cosa!

Un petonet a tots!

PASTÍS SAINT HONORÉ

Whole kitchen en la seva Proposta Dolça pel mes de juny ens convida a preparar tot un clàssic de la reposteria francesa, el Pastís Saint Honoré


Us recomano que feu totes les parts i després munteu el pastís, així es menys estressant.

* Base de pasta fullada: la que va sobrar del repte International Tarting
Pot ser una base rodona, la típica, o rectangular, com en el meu cas.
*Pasta choux (podeu fer meitat de la quantitat, tinc el congelador ple de lioneses preparades per ser cuites!)
125 g aigua
200 g farina
100 g mantega
1 pessic de sal
4 ous
* Per pintar: 1 rovell, 1 culleradeta de llet i 1 pessic de sal, tot ben batut

Posem a bullir l'aigua i la mantega, la sal i el sucre. Quan bulli ho traiem del foc i li tirem la farina i remenem. Ara, d'un en un, anem incorporant els ous amb una cullera de fusta. No afegir el següent ou fins que l'anterior no estigui ben incorporat.
Ho posem (en reservem una mica per posar al damunt de la pasta de full) en una màniga pastissera amb un boquilla de 5 mm i comencem a fer lioneses al damunt d'una bandeja per enfornar amb un paper vegetal per tal que no s'enganxin. Teniu en compte que s'inflen, no les feu massa grosses si no les voleu enormes, jo vaig decidir fer-les petitones.
Les pintem amb el glassejat.
Les posem uns 20 minuts al forn a 180 ºC.
Les deixem refredar al damunt d'una reixeta.

* Crema Chiboust
125 ml de llet
2 ous
80 g de sucre
10 g maicena
1.5 fulles de gelatina
45 ml d'aigua
1/2  culleradeta de vainilla

Es tracte de fer crema i merengue i desprès barrejar-ho tot.
Posem en remull les fulles de gelatina en aigua molt freda.
Per fer la crema separem les clares dels rovells. Reservem les clares.
Posem en un bol els rovells i la meitat del sucre i ho remenem fins que aconseguim una massa blanca i espessa. Hi afegim la maicena.
Posem la llet en un casso i quan arrenqui el bull, hi afegim la barreja dels rovells i anem remenant a foc lent fins que espessi. És molt important remenar constantment que si no s'enganxa. Hi afegim la gelatina quan encara esta la crema calenta i remenem q es desfaci be. Hi tirem la vainilla que quedi ben incorporada.
Una vegada feta, la passem a un bol i la reservem.
Ara fem el merengue. Agafem les clares i amb un batedor elèctric les fem pujar, quan estiguin a punt de neu, li afegim la meitat del sucre que quedava.
Ho barregem tot que no quedin grumolls i reservem.

* Caramel
No el farem fins que l'anem a fer servir que si no s'endureix
50 ml aigua
200 g de sucre

Ho posem en un casso i a foc lent fins que es faci caramel. Ha de quedar daurat clar, no us passeu que si no serà amarg.

* Nata de cafè
500 ml de nata per muntar
cafè soluble
sucre

En un bol amb les barilles elèctriques muntem la nata. Quan la tinguem gairebé montada, li afegim cafè i sucre al gust, remenem una mica més i la reservem.

* EL PASTÍS
Encenem el forn a 180ºC
Agafem la pasta de full freda, la punxem i li fem unes tires de pasta choux amb una boquilla d'un cm aproximadament (si la decidim fer rodona farem un espiral). Pintem la pasta choux amb l'ou i la llet i ho posem al forn un 30-35 minuts. Fins que quedi dauradet.
Ho traiem i ho reservem que es refredi sobre una reixeta.

Ara caramelitzarem les lioneses pel damunt. Amb el caramel liquid i unes pinces, i molt de compte de no cremar-se, sucarem la lionesa per la part de dalt. La deixarem al damunt d'un paper vegetal.

Una vegada freda posarem la crema chiboust dins d'una màniga pastissera amb una boquilla rodona d'uns 2 mm i les anirem farcint per sota.

Ara amb el caramel sucarem el cul de la lionesa i l'enganxarem al damunt de la base de pasta de full, i segons com vulgueu el disseny la col·loqueu en la base.

Una vegada fet, amb la crema chiboust que sobra farcirem una mica els buits que quedin el la base de full i amb la nata de cafè decorarem el pastís. És aquí on jo vaig utilitzar les boquilles anomenades saint honoré.

Pel damunt es posen uns grans de cafè coberts de xocolata i cap a la nevera a esperar a ser devorat!!!



divendres, 25 de juny de 2010

LLACETS MALLORQUINS AMB UN TOC DOLCET



Una bona copa de vi negre pot arribar a ser imprescindible per acompanyar determinats llacets...



I sense més explicacions, agafeu la massa que sobra, l'estireu i la talleu a tires estretes i llargues.
Cada tira "s'empastifa" de sobrassada i "s'embruta" de mel fins la meitat, es plega i es fa un nus. Deixem caure una pluja d'orenga pel damunt.
Es deixa pujar fins que estigui "gordet" (que dobli el volum) i s'enforna uns 20-25 minuts.
Llest per menjar!


dimarts, 22 de juny de 2010

ESPIRALS DE PA AMB PESTO



Aquí esta la boja del pa i el llevat fresc!
Per Sant Jordi em vaig comprar un llibre de pa, l'unic que vaig trobar. És el llibre de l'Anne Sheasby, 365 recetas de pan. No és el que més gracia em fa, però no esta malament!
Encara no l'havia estrenat, i l'altre dia em vaig decidir a començar-lo. Us aniré presentant les receptes que ens ofereix, segons las ganes que tingui de pa dolç o salat, fent les meves pròpies modificacions i adaptacions i hi afegeixo una novetat que no té el llibre: tindreu fotos de totes les receptes! El llibre sols en té unes quantes.

Anem al tema!!

52. ESPIRALS DE PA AMB PESTO
Adaptada de 365 recetas de pan de la Anne Sheasby

La recepta es per dos pans, amb un vaig fer aquest i amb l'altre vaig inspirar-me en uns llacets, que cauran pròximament, estigueu atents.


700 g farina de força
20 g de sal
10 g de sucre
35 g de llevat fresc
50 ml d'oli d'oliva
uns 400 ml d'aigua tèbia
unes 6 cullerades de pesto prepara't o el podeu fer vosaltres
Formatge de cabra, rulo
Tomaquetes cherry

En un bol gran posar part de la farina tamisada, la sal, el sucre i el llevat desfet en l'aigua tèbia i remenar. Deixar-ho durant uns 15 minuts i si veiem que el llevat comença a activar-se, o sigui, a fer bombolletes, afegir la farina restant tamisada i l'oli i remenar amb una cullera o amb la ma fins  tindre una massa amb textura elàstica.
Colocar la massa en una superfície enfarinada i amassar fins que adquireixi una textura homogènia i elàstica. Formar una bola, colocar-la en un bol lleugerament untat amb oli i tapar-ho fins que pugi i dobli el volum (1-1.30 hores, segons la temperatura de l'ambient)
Aplastar la massa, una vegada hagi doblat, i en una superfície enfarinada, dividir la massa en dos i reservar una de les parts.
Amb un curro, estirar la massa dins a formar un rectangle.

Posar el pesto i estirar-lo bé, tallar uns trossos de formatge i repartir-los.
Enrotllar de forma apretada tot el rectangle  i tallar trossos com si tallesim un fuet, però en trossos d'uns 2-3 dits.
Poseu-ho en una bandeja deixant espai entre els trossos ja que ara ho deixarem llevar, tapadet, fins que torni a doblar el volum.
Mentre pre-escalfarem el forn a 220ºC.
Quan hagin pujat, tallarem tomaquetes, unes 9, i col·locarem la meitat de cada tomàquet al damunt de cada espiral.
Cap al forn uns 20-25 minuts vigilant que no es torri molt, si no el taparem amb paper alumini, i treure'l i deixar-lo refredar en una reixeta.

Calentets estan molt bons, i aguanten fins el dia següent perfectament!

divendres, 18 de juny de 2010

EL BROWNIE DE LES GRÀCIES


Recordeu q fa un temps vaig publicar uns muffins de xocolata que havien de ser entregats a una persona que m'ha ajudat molt??
Doncs bé, els va rebre una altre persona que també m'ha ajudat molt, ja que l'altre va tindre un petit problema amb el cotxe i no va poder arribar on eren els muffins, o sigui, amb mi!! :-D

Fa poquet vam tornar a tindre la oportunitat de trobar-nos, i aquesta vegada si, va poguer arribar al Brownie de les gràcies. Jo crec que li va fer molta il·lusió, jejejeje!!! També vaig aprofitar per escombrar una mica cap a casa, i presentar-li el blog... ;-P

I sense res més a dir, us deixo la recepta, ja que no us puc explicar massa cosa. No el vaig provar :-(
Hagués quedat lleig si li porto amb una mossegada, no???

FUDGE BROWNIE DE XOCOLATA AMB NOUS

Recepta copiada literal de la Joy (res d'adaptada, perquè canviar si queda estupenda!)

Aquesta vegada no vaig recordar pesar els ingredients i us dono les mides en cups, son com una tassa de cafè amb llet, potser una mica menys... perdoneu!!

1 2/3 cups de sucre
3/4 cups de cacau en pols
3/4 cup de mantega
2 culleres de cafè o aigua (si utilitzes cafè soluble, dissoldre'l en una mica d'aigua calenta)
2 ous
2 culleretes de vainilla líquida
1 1/3 cups de farina
1/2 cullereta de llevat Royal
1/4 de cullereta de sal
3/4 cup de nous
1/4 cup de xocolata a trossets

Escalfar el forn a 175ºC i enmantegar un motlle, en el meu cas rodó, de 25 cm de diàmetre (d'aquests d'alumini que venen).

Fondre el cacao i la mantega tot junt, i afegir-hi el cafè liquid o l'aigua. Remenar fins que quedi ben incorporat.
En un altre bol batre els ous i el sucre. Afegir la vainilla. Quan la mantega, el cacau i el cafè estigui ben incorporat, anar-ho afegint amb molt de compte a la barreja dels ous i el sucre.
Ara incorporem la farina, la sal i el Royal. Ho remenem i li afegim una part de les nous, en reservem una grapat per posar pel damunt.
Posem tota la barreja en el motlle i ara anem col·locant les nous que hem reservat i els trossets de xocolata, tot pel damunt de la massa.
Cap al forn uns 25-30 minuts i aneu en compte que no es "xurrasqui" els trossets de xocolata, si veieu que pot passar, tapeu-lo amb paper d'alumini. 
Quan estigui, el traieu i el deixeu refredar, tot i que calent ha d'estar mortal, si més no la olor em va activar les glàndules salivals que semblaven una font!! 

dimecres, 16 de juny de 2010

PASTÍS DE NATA I MADUIXES

Aquest és el meu primer pastís de tres capes. M'estreno en aquest camp, ja em posareu nota...
La veritat, he fet molts pastissos però mai n'havia fet un de tant alt, ni amb una presentació tant... no se com descriure-la....
No té cap complicació, és fresc i amb les maduixes queda molt bonic.
Aquest pastís va anar a celebrar l'aniversari de la M, i crec que els hi va agradar. Jo no hi vaig poguer anar, qüestions de feina, però diuen que estava bo.
Hi va haver gustos per tot, algú va vulguer-se endur el tros que va quedar a casa, i altres preferien que el pa de pessic fos més flonjo (tot i que el vaig banyar), mira tu, per gustos colors. Jo crec que m'hagues agradat, perquè ja us ho dic, ni les engrunes van arribar.... jeje ;-P

PASTÍS DE NATA I MADUIXES (serveix a unes 8-10 persones)

Pels 3 pa de pessic:
4 ous
2 rovells
2 culleres de postre de vainilla líquida
260 g de xerigot*
300 g de farina
60 g de maicena (farina de blat de moro)
200 g de sucre
15 g de Royal
2 g de sal
230 g de mantega a temperatura ambient (en pomada)

Encenem el forn a 175ºC
Enmanteguem 3 motlles de 20-22 cm de diàmetre. Si no en teniu 3 (és el més normal) els aneu coent d'un en un. Tot i així, encara que tingueu 3 motlles iguals, en el meu forn no hi caben més de dos motlles. Jo vaig utilitzar els motlles d'al·lumini que venen, aquells que es llencen una vegada utilitzats. Els reservem.
En un bol barregem la farina, la maicena, el sucre, el Royal i la sal. Ho reservem.
En un altre bol amb un batedor elèctric a poca velocitat hi barregem la mantega i 200 g de xerigot. Ara pugem a velocitat mitja durant 2 minuts, més o menys.
En un altre bol vaig barrejar els ous, els rovells, la vainilla, els 60 g de xerigot que quedaven i es remena bé.
Anem afegint en tres vegades, aquesta barreja a la mantega.
Ara a poc a poc, hi anem incorporant la barreja de la farina.
Una vegada la massa feta, es distribueix en els 3 motlles i es cou al forn durant uns 30-40 minuts, vigilant que no s'enfosqueixi molt, si es el cas, els tapem amb paper d'al·lumini.
Per comprovar si estan cuits, els punxem i quan el "tester" surti net i calent, ja els podem treure.
Els deixem refredar en una reixeta, fora dels motlles.

* Si no trobeu xerigot (buttermilk), jo el trobo al LIDL, sempre el podeu fer vosaltres: 1 got de llet sencera i una cullerada de postres de suc de llimona. Ho deixeu reposar 5 minuts i després ho remeneu i ja el teniu.


Pel farcit i la decoració:
Unes 30 maduixes
400 ml de nata (mínim 35% matèria grassa), que estigui ben freda, poseu-la una estona al congelador
2 cullerades de sucre
1/2 got d'aigua i 1/4 got de ron, whisky, conyac...

Muntar la nata ben freda, i quan estigui ben montada, afegir les cullerades de sucre i amb el batedor remenar una estona més.
Rentar les maduixes.
Tallem per la meitat unes 6 maduixes amb les fulletes verdes.
Traiem les fulletes verdes d'unes 12 maduixes i les tallem per la meitat.
Tallem a trossets unes 6-8 maduixes.
Triem el plat on vulguem presentar el pastís i posem un dels pa de pessic. El pintem amb una mica de la barreja de aigua i ron, que quedi ben sucadet.
Ara col·loquem les maduixes per la meitat (sense lo verd) tot al voltant del pa de pessic i al mig la meitat de les maduixes a trossets.
Ara hi posem unes cullerades de nata muntada i ho estirem amb compte. Aquí us vaig fer una foto, crec q val més una foto que 1000 paraules, no??


No us passeu amb la nata, ja que quan poseu l'altre base de pa de pessic amb el pes pot sortir pels costats.
Ara posem l'altre base, la pintem i tornem a posar les maduixes per la meitat, els trossets al mig i la nata.
Per últim, posem la base final, la pintem, posem nata i l'estirem que quedi tota la superfície coberta i anem col·locant les maduixes amb les fulletes verdes tot al voltant del pastís.

Amb la nata podem anar omplint els buits que quedin al voltant del pastís, que quedi ben ple.
Reservar-lo a la nevera mentres no sigui el moment de servir. Treure'l de la nevera uns 20-30 minuts abans de menjar.

divendres, 11 de juny de 2010

ESMORZAR AMB EL MILLOR PA DE CANYELLA

Em voleu fer cas?
Aixequeu-vos de la cadira, aneu cap a la cuina, renteu-vos les mans, llegiu una mica més avall en aquest post (just on posi els ingredients), agafeu un bol, barregeu tot el que us digui i en l'ordre que us digui i una vegada ho traieu del forn, aneu a dormir, ni que sigui 1 horeta (així es refreda)...


Cliiinnggg, Cliiinnngggg....Desperteu-vos i aneu directament a menjar-vos a un bon tall, torrat o sense torrar d'aquest pa.

Us ho juro, el millor esmorzar del món.
Aviam, es molt millor si no cal fet tota la parafernalia i us el feu per la tarda i el deixeu a la nevera per coure al mati, però depèn de l'hora que sigui....

Els que hem seguiu ja sabeu que el meu àpat preferit és l'esmorzar, i amb aquest pa és com estar al cel!!!

PA DE CANYELLA, PANSES I NOUS
Adaptat de The Bread baker's apprentice (en surten 2 pans)
IMPRIMEIX-ME

500 g de farina de força
20 g de sucre
6 g de sal
8 g de llevat químic
4 g de canyella
1 ou
45 g de mantega desfeta
110 g de llet o xerigot
150 g d'aigua tèbia
135 g de panses
100 g nous
una mica de canyella i sucre


En un bol hi posem uns 50 g de farina, el sucre, la sal, el llevat i l'aigua tèbia. Deixem que actuï el llevat uns 30 minuts i així comprovem si esta actiu o no.
Si veiem que puja i fa bombolletes, hi afegim la farina que falta, i la canyella. Barregem bé i a continuació i afegim l'ou, la mantega i el xerigot. Una vegada ben remenat, ho ajustem de farina o aigua segons convingui.
En el marmol, li tirem farina i hi posem la massa, per tal d'amassar-la una estona fins que la tinguem tova i elàstica (uns 10 minuts)
Li afegim les panses i les nous i amassem uns 2 minuts més.
En un bol gran ben pintat amb oli de girasol o vegetal, hi posem la massa i la pintem amb una mica d'oli també.
Ho tapem amb un drap de cuina o amb film transparent i la deixem pujar unes 2 hores o fins que dobli volum. Si volem coure'l pel mati següent el deixem pujar a dins la nevera.












Dividim la massa en dos.
Un dels trossos l'amassem en forma allargada i el col·loquem dins d'un motlle allargat untat amb oli (si es antiadherent o de silicona, no cal)
L'altre jo el vaig estirar amb el curro i li vaig espolvorejar una barreja de canyella i sucre. Llavors el vaig enrotllar i el vaig col·locar en un altre motlle allargat tipus plumcake.
Tapem els dos motlles i deixem pujar el pa uns 60-90 minuts.













Una vegada hagin pujat, els podeu espolvorejar amb la barreja de sucre i canyella, o sols amb sucre.
Quan faltin uns 30 minuts, pre-escalfem el forn a 175ºC i posem els pans uns 40 minuts, sempre vigilant que no es cremi, i si es el cas, el tapem amb paper d'al·lumini.
Els traiem del forn i fora del motlle els deixem refredar 1 hora.

dilluns, 7 de juny de 2010

BROWNIE DE CARAJILLO AMB NOUS

Solet. (tot i que a mig postres caigui un xàfec del "copón")
Dinar al port. (terrassa d'estiu de l'E.)
Cava Llopart super fred.
Un arrossejat improvisat. (fet per pescador molt experimentat en ranxos mariners)
Bona companyia.
Moltes ganes de passar-s'ho bé i de riure molt.

La suma de tot això: privilegi. Sóc una privilegiada de poder gaudir de totes aquestes coses juntes i tant a mà i en cada moment.
Davant d'aquesta combinació d'elements no em puc resistir a fer un bon brownie de xocolata amb un toc de maduresa, un bon raig de conyac francès i unes cullerades de cafè, i el punt cruixent d'uns trossos de nous.

Va ser la cirereta del pastís, el gran toc final.  Si haguéssiu vist el catador oficial com protegia de la pluja el brownie, us moriu de riure!!!

Bueno, crec que després d'aquesta presentació ja esteu salivant massa, i voleu anar directes a la cuina i encendre el forn, no??

Doncs aquí va la recepta.

Ahhh, i un moment, sols un segon, com haureu vist hi ha hagut canvis en el blog, el disseny (moltes gràcies T i A), els colors, el logo, i he afegit un Imprimeix-me que trobareu sempre abans dels ingredients per a qui li agradi més tindre les receptes en format paper (va dedicat a l'Anna, ara tot et serà més fàcil!). Espero que us agradi!! (però accepto critiques per seguir-lo millorant, OK?) ;-P

Ara si...


BROWNIE DE CARAJILLO AMB NOUS

Recepta adaptada de la mare de la Kala.
IMPRIMEIX-ME

200 g de xocolata ric en cacao (52% o més) o cacao pur en pols
200 g de mantega
4 ous
200 g de sucre
100 g de farina
1 pessic de sal
2 culleres de postre de cafè soluble ben plenes (una mica al vostre gust) OPCIONAL
un bon raig de conyac, whisky (vosaltres mateixos) OPCIONAL
100 g nous OPCIONAL
sucre llustre

Primer de tot encenem el forn a 180ºC
Agafem el motlle que vulguem, els brownies solen ser quadrats, però aquí teniu el poder, pot ser com vulgueu, i l'enmanteguem o el cobrim amb paper vegetal.
Ara hem de fondre la mantega amb la xocolata a trossets o el cacao, com vaig fer jo. Es pot fer en el microones. Remenem bé fins que ho tinguem ben incorporat i ens quedi una pasta untuosa. Li afegim el cafè soluble i el conyac quan encara estigui calent i així es desfarà millor. Ho reservem.
Amb un batedor elèctric barregem els ous i el sucre en un bol, fins que quedi una massa esponjosa i blanquinosa.
Ara li afegim la barreja de la xocolata que teníem reservada i ho remenem bé.
Li afegim la farina i la sal, millor si ho tamiseu, però cap problema si no ho feu.
Trencar la meitat de les nous a trossos grans i posar-ho a dins la massa.
Ara posem tota la barreja al motlle i pel damunt li col·loquem les nous que ens han quedat.
Ho introduïm al forn uns 25-35 minuts o fins que punxem amb un "tester" i ens surti més o menys net. Tampoc ho volem coure del tot ja que el brownie queda tendre, i si ens passem ens quedarà massa sec. Vigileu que no es cremi del damunt, si veieu que s'enfosqueix massa i encara li queda una estona, tapeu-lo amb paper d'alumini.
El traiem del forn i el deixem refredar dins el motlle al damunt d'una reixeta.
Quan estigui ben fred, el tallem a trossets petits i l'espolvorejem amb sucre llustre.
Related Posts with Thumbnails