dimecres, 17 de febrer del 2010

PASTÍS DE POMA ENGRUNAT

Hola de nou a tothom!!
Ja que tenia receptes endarrerides, avui aprofito per publicar-les totes...
Aquest pastís ja feia temps que el tenia "clitxat", però no trobava mai el moment, fins que un sopar inesperat per celebrar el meu aniversari (els hi devia des de feia moooolt de temps) em va fer decidir a llençar-me a la piscina!!
Aprofitant que el dia següent tenia un altre aniversari, vaig fer-ne dos de diferents mides.
Aquestes postres l'han fet molts blocaires com El cafè de nit, La cuina de casa i en Tastaolletes entre d'altres... i tots coincideixen en que hi ha un abans i un després.
A mi, personalment, em va agradar molt fer-lo, ja que m'encanta fer jo mateixa les masses que és treballen amb les mans i s'han de treballar!!!
La veritat és que queda boníssim i és diferent dels típic pastís de poma amb  pasta full, pa de pessic o coca.

Doncs apa, som-hi!!
Un petonet,

Maria

INGREDIENTS (per un sol pastís)
300 g de farina
2 culleradetes de llevat en pols (Royal)
140 g de mantega en pomada
1 ou
125 g de sucre
1/2 culleradeta de vainilla en pols
2-3 pomes grosses
1 llimona
100 g de nous
50 g de panses
sucre llustre per decorar

Escalfem el forn a una temperatura de 200 ºC, sols la part d'abaix.
En un bol gran, posem la farina en forma de volcà, junt amb el llevat, la mantega en pomada, l'ou sencer, la vainilla en pols i 100 g de sucre (els altres 25 g els reservem). Ho comencem a treballar amb una forquilla, tot i que jo vaig passar ràpidament a treballar-ho amb les mans, això si, ben netes!!! Quan ho tinguem bastant lligat, ho acabem de treballar en la superfície de treball amassant-ho bé amb les mans. Ha de quedar una pasta ben consistent i que no s'enganxi gaire o gens.

Untem un motlle (aproximadament de 22 cm) amb mantega i posem unes 3/4 parts de la massa al fons i amb els dits ho anem col·locant fins que ens quedi tot el fons ben cobert amb la pasta.
Ratllem la meitat de les pomes i ho posem al damunt de la pasta ben repartit. Per sobre hi escampem la meitat del sucre que hem reservat, la meitat de la ratlladura d'una llimona (procurant no ratllar la part blanca que és amarga), una mica de vainilla en pols, la meitat de les nous trencades  i totes les panses.

Ratllem la poma sobrant i ho disposem al damunt per fer un altre capa de farcit. Fem una altre vegada el mateix procediment: poma, sucre, ratlladura de mitja llimona, vainilla en pols i nous trencades. Aquesta vegada no hi posem panses ja que en el forn quedarien molt seques.

Esmicolar la massa restant pel damunt del pastís, fent petits pessic irregulars (engrunes), i posar-los al damunt intentant que quedi ben repartit i ben cobert.

Coure el pastís al forn a 200 ºC, durant 50 minuts aproximadament. Quan porti uns 40 minuts dins el forn, posar el forn a dalt i abaix per tal que ens quedi dauradet pel damunt. Punxar-lo per comprovar-ne la cocció.
Quan el pastís estigui fred, desemmotllar-lo i espolvorejar-lo amb sucre llustre. Com podeu veure, jo me'n vaig oblidar!!!
Trobo que aquest pastís pot combinar bé calentet amb una bola de gelat de vainilla o amb una bona crema anglesa.




6 comentaris:

  1. A casa el fem molt sovint i sempre té molt èxit, no en sobra ni una engruna ;)
    Trobo molt bona idea servir-lo una mica tebi amb un bola de gelat o una crema anglesa... m'ho apunto pel proper cop ;)

    ResponElimina
  2. Doncs mira que jo fa temps que el tinc a pendents i encara no l'he fet!! Potser m'hi hauré de llençar avui que m'han regalat unes pomes al mercat! :p
    I veig tots coincidiu que és boníssim. Si ho ha de ser per força amb la pinta que fa!
    Petons!

    ResponElimina
  3. Gemma, m'agrada que t'agradi la meva idea!!;P

    Mercè, et recomano moltissim que el provis amb aquestes pomes que t'han regalat al mercat, serà tot un triomf, ja ho veuràs!!
    Jo ja me l'imagino amb una bola de gelat Breyer's de vainilla (no se si en teniu als EEUU, jo els trobo a Canadà quan hi vaig, i son bonissims, sobretot el d'after-eight)mmmmm, ja faig salivera!!! :)

    Un petonet a les dues!!!

    ResponElimina
  4. Estimada Maria, quin gran pastís, és tan bo!!! ah i per molts anys! Un plaer llegir-te.

    ResponElimina
  5. Cuina vermella, moltissimes gràcies!!! A mi també m'agrada molt llegir-vos i els vostre nou bloc és molt xulo!!!

    ResponElimina
  6. Nena m'encanta el teu blog, perque ho explicas tant be i sembla que sigui tant façil, que no ti pots estar de fer-ho i per acabaro de rematar li posas aquestes fotos tant currades.
    Es que mira, ara mateix amb posare a fer el pastis de poma¡¡
    Al que jo no tinc es vainilla i li posare canyella.
    Que et sembla que li pot quedar bo??
    Ja t,ho explicaré cuant el tasti.
    Un patonet Jordi

    ResponElimina

Related Posts with Thumbnails