dijous, 20 de maig del 2010

PA DE MEL TRENAT

La meva obsessió pel llevat, a hores d'ara, ja és coneguda per tothom (no deixo que hi hagi menys de 3 pastilles de llevat fresc a la nevera, no fos cas...) 

Quan us anunciava que començava a experimentar amb el llevat vol dir que m'encanta veure com puja la massa i s'infla i es posa gordeta, i això fa que no pari de buscar i remenar fins a trobar un pa, dolç o salat, que em cridi  l'atenció i que alguna força sobre natural m'enpenyi a fer-lo.

Buscant, mirant i parlant amb una important "searcher" ;-P de la xarxa (et troba qualsevol cosa en un plis, realment és per flipar!!) em vaig trobar repassant TOTES les receptes d'un blog que em va fer molta gracia des d'un primer moment, primer de tot perquè té cada recepta que déu ni do, i segon perquè ha fet la mateixa carrera que jo estic fent. Mira, vaig pensar, que n'es de petit el món!!
En fi, mirant i mirant, aquesta no és la recepta més espectacular que té, però tenint en compte la meva passió vaig decidir a fer aquest pa amb mel. Si voleu anar-hi a fer una visita (molt recomanat) hi podeu anar ara.

I parlant de coses, m'agradaria ensenyar-vos que hi ha moltes maneres de seguir un blog, com podeu veure a la foto!!
Tal i com ho veieu, tinc una seguidora (ella no posa comentaris, però a la seva manera em segueix i també m'agrada!!) que es fa llibretes amb les meves (i altres)  receptes, té la santa paciència de visitar el blog, copiar i enganxar la recepta i fer-se el muntatge amb les fotos, trucar-me per aclarir els dubtes, introduir-los, imprimir la recepta i enganxar-la a la llibreta. I a més a més ha fet un munt de receptes, i li han quedat estupendes!!

Si, si, la de la foto és l'Anna, la que s'està fent el que serà el "seu-meu" llibre de receptes del Remena Nena. Moltes gràcies guapa, que sàpigues que em va fer molta il·lusió que el portessis per ensenyar-me'l!!!

Aprofito ara per dir-vos que quan vagi una mica més tranquileta (de feina de la universitat) hi haurà una quants canvis en el blog, aviam si podem facilitar-li una mica la feina a l'Anna i ja aprofitar i fer uns quants retocs que m'agradaria fer. No dic res més, ja ho veureu!!!

Que us sembla, anem pel pa, no??

PA DE MEL (per aquestes mides en surten 2)
Adaptada de Annie's Eats 

140 ml d'aigua calenta (40-50ºC)
40 g de llevat fresc
1 cullera de postres de sucre
320 g de xerigot de mantega (suero o buttermilk) a Tª ambient, o llet
2 cullerades de mantega desfeta
3 cullerades de mel calenta
1 cullerada de sal
750-800 g de farina
1 ou batut amb una cullerada de llet (per pintar)
Oli de girasol per pintar el bol
Llavors de sèsam, amapoles, canyella i sucre....

En un bol barregem l'aigua, el llevat, el sucre, el xerigot, la mantega, la mel, la sal i 500 g de farina.
A mi sempre m'agrada, abans de posar-ho tot, comprovar que el meu amic llevat és viu, llavors poso el llevat desfet en l'aigua calenteta amb el sucre i la meitat de la farina (250g) i ho barrejo bé i deixo una estona (15-30 min) aviam si fa alguna reacció, i si em respon, llavors hi afegeixo tots els altres ingredients.
Anem amassant amb una cullera i desprès amb la mà fins que estigui tot ben incorporat i llavors anem incorporant de mica en mica la farina que falta.
Veureu que no s'enganxa a les parets del bol, llavors el traieu i el treballeu durant uns minuts (4-5 min, aquí si que necessitarem l'ajuda dels nostres bíceps!!) en una superfície enfarinada. Ja veureu que al final ja no s'enganxa ni a la superfície de treball.
El poseu en un bol lleugerament pintat amb oli de girasol, però molt poquet, sols per evitar que al llevar s'enganxi. El tapem amb un drap de cuina i el deixem pujar uns 60-75 minuts o fins que dobli el volum.
L'agafem i en una superfície enfarinada la desinflem. La separem en dos, ja que hem dit que sortien dos pans.


Ara s'ha de decidir quina forma els hi volem donar, jo vaig triar fer la mateixa forma pels dos, així que vaig fer dues trenes.
Per fer-les vaig agafar un tros, el vaig separar en tres trossos iguals i vaig fer tres tires llargues, més o menys, de la mateixa longitud. Les enganxeu per una punta i aneu fent una trena, tal qual les del cabell.

Si les voleu enrotllar, tal i com vaig fer jo, les poseu damunt de la bandeja que anirà al forn, i les enrotlleu en forma de rodona. Us recomano que poseu paper de forn a sota perquè no s'enganxi al coure-la.
Si no us voleu entretindre a fer trenes, poseu la massa en un motlle pintat amb una mica d'oli i llestos.
Feu el que feu, ara ho deixem llevar tapat amb un drap de cuina durant uns 45 minuts o fins que dobli volum.

Encenem el forn per preescalfar-lo fins a 180 ºC i quan el tinguem a punt, pintem el pa amb l'ou batut amb la llet. Si hi voleu posar llavors, canyella i sucre... el que volgueu pel damunt, ara és el moment.
El posem al forn durant uns 45 minuts, més o menys. Vigileu que no es torri molt la part de dalt, si és així, tapeu-lo amb paper d'alumini, que no us passi el mateix que a mi amb el de canyella i sucre!! Es podia menjar però va quedar una mica "xurrascaet".


El traiem del forn i el deixem refredar damunt d'una reixeta.
Si voleu es pot tallar i congelar, però a mi em van aguantar molt bé els dos, en una bossa de plàstic, durant una setmana. Tant si el talleu com si el congeleu, torradet està molt molt bo.

Té una textura toveta i flonja però alhora té una consistencia ben ferme. Tot i portar mel, tant es bo per dolç com per salat, ja que el gust final no és excessivament dolç, de fet, la mel gairebé ni es nota!!

25 comentaris:

  1. M'agrada molt la recepta q ens has portat avui...me l'apunto!

    i pobre Anna, quina feinada! no seria millor posar el PrintFriendly (amb l'opcio PDF) o alguna cosa semblant....i menys feina per l'Anna?

    Una abraçada,

    ResponElimina
  2. Que guay has d'estar orgullosa de tenir una seguidora com aquesta. Felicitats a l'Anna també.
    Fa uns dies vaig fer unes trenes jo també quina gràcia sembla que hi hagi conexió de blocaires.
    Muas!

    ResponElimina
  3. no cal dir que ens encanta veure les receptes de les teves absessions aixi és que Anims!!
    Una abraçada

    ResponElimina
  4. Sonia, en aixó treballo, en treure-li feina i fer-li més fàcil a l'Anna i posar-li un PrintFriendly!!!
    Aviat, aviat... ja lo vaig dir que s'esperi!!
    Moltes gràcies pels vostres comentaris!!!

    ResponElimina
  5. Ohhh Maria, que bonic aquest pa trenat i segur que boníssim, el pa fet a casa no té res a veure amb el de compra, no ho creus així?
    En quan a l'admiradora enhorabona nena!! a mi també em faria molta il.lusió saber que hi ha algú que recopila totes les meves receptes.

    Petons

    ResponElimina
  6. Maria, aquestes que no pares, aquesta trena m'ha encantat, ara aniré a visitar aquesta Annie, però em porto un trosset pel camí ;-))
    I l'Anna, quina feina, això és una seguidora!!!
    Petonets

    ResponElimina
  7. Nena! quina preciositat de pa! amb la trena aixi en rodo! es xulisssssssssssssssiiiiim! m'he quedat com... UAAAAAAALA

    i vaya pedazo amiga l'anna eh! li hauras de fer algun paquetet d'agraiment amb molta xoco! :P

    petonets guapiiii

    ResponElimina
  8. La trenza es fantástica y tiene que estar de pecado mortal. Además te quedo preciosa.
    Esa chiquilla que hace esa maravilla del libreta habría que darle un premio.

    Besos.

    ResponElimina
  9. J'aime beaucoup le façonnage des pains et le tien est très joli.
    A bientôt.

    ResponElimina
  10. Això és una obra mestra!!!. Una mica de feina però compensa, oi?. Quan vas tardar en fer-ho?

    ResponElimina
  11. Glòria, en amassar és un moment, el tens fet en un moment. El temps més llarg és el llevar, que has d'esperar primer uns 60 min i després uns 40 min. Jo vaig començar cap a les 11 i a 2/4 de 2 ja estava cuit.
    Compensa molt, queda molt molt bo i aguanta bastants dies. A mi tota la setmana, el vaig fer un dilluns i divendres l'acabava i encara estava tovet.


    Moltes gràcies a tots pels vostres comentaris, sou tots un solet!!!!

    ResponElimina
  12. Aquesta nena es que no para , la cuina i el forn sempre estan en dansa, aixo si , tot es molt bó, es que hi tens una traça!!!!

    ResponElimina
  13. M´he oblidat de dir que soc la tieta i també hem dic Maria , l´ultim comentari es el meu , el de la tieta de la Maria , la que fa coses tan bones.

    ResponElimina
  14. Aquest pa, a part de bo, queda molt vistós... m'encanta la forma de la trena!
    I l'Anna segur que és una gran seguidora, només cal veure el llibre de receptes que s'ha fet, je je je....

    ResponElimina
  15. Quina passada com t'estàs llençant a gastar el llevat eh jajajaja.

    Jo tinc tantes receptes de tot arreu que necessitaria 3 vides per poder fer-les jajaja. Però és que tothom posa coses tan bones...

    Una seguidora molt especial pel que veig :)

    ResponElimina
  16. quina maravella de trena!!
    i aquesta seguidora es fantàstica!!
    t'ho mereixes!
    petonets

    ResponElimina
  17. Que trenza mas rica, debe estar suave y divina para acompañar un buen té.
    Sabes que el traductor no me funciona y no logré entender lo del libro.
    Te mando un beso.

    ResponElimina
  18. Eso es una amigaza..menuda faena.....la trenza espectacular,a mi me gusta también la levadura,así me estoy poniendo jejejje

    Un besote María y buena semana!!!

    ResponElimina
  19. Maria quina passada de trena i que bé ho expliques...no m´extranya que tinguis seguidores que facin llibres de les teves entrades!!! petonets

    ResponElimina
  20. Molt bé per l'Anna, i molt bé per la teva trena, es veu boníssima!
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  21. Otra loca de la levadura fresca como yo!!!! que felicidad!!!
    Yo tampoco dejo que haya menos de 3cubos en la nevera! jejejeje

    Me encanta tu trenza!!! tiene que estar deliciosa

    besos

    dolores

    ResponElimina
  22. Pufff, este pan tiene una pinta de muerte total!!! y que bonito así, en plan trencita redonda... es genial... por cierto, que guay tu seguidora, vaya currada!
    Unbeso

    ResponElimina
  23. HOLA MARIA, GUAPA TU

    JO EL COMPRO A CAIXES SENCERES,...A MÉS DE LA NEVERA, SEMPRE EN TING EN EL CONGELADOR, NO LI PASSA RES I VA MOLT BE DE TENIR-NE DE RESERVA...

    A CASA QUASI DIA SI, DIA NO, EN FAIG DE PA, QUALSEVOL EL COMPRA....NI BOIXA..A CASA SI ES COMPRAT JA NO EL VOLEN NI PROVAR...


    AQUESTA RECEPTA DE LA TRENA, EM EL TEU PERMIS EN PREG NOTA

    MIL PETONETS SUSANNA

    PETONETS SUSANNA

    ResponElimina
  24. ostres, qué xulo el llibre amb totes les teves receptes! ara només falta escanejar-lo i ja tens el pdf del teu bloc.
    pt!

    ResponElimina

Related Posts with Thumbnails