dijous, 31 de març del 2011

50 ENTRADES I PREPARACIÓ



Abandonament, això és el que defineix el que passa amb el blog durant aquests ultims mesos.

No hi ha temps per tot, i suposo que és l'eterna lluita mental que tenim tots, volem fer masses coses, però ens falta temps.

L'altre dia, parlant amb un amic, deiem que si es poguessin vendre dies de 48 hores, en associem i montem una empresa! Clientela no ens en faltaria, no?

En fi, al gra, aquesta entrada és la que fa 50, i m'hagues agradat que fos un altre publicació i un altre recepta, però la de demà (TOTS ATENTS A LA DE DEMÀ!!), que marcarà un abans i un després, tant en el blog, com en la meva vida, crec que us encantarà... Hi ha molta gent esperant-la, jeje! I jo esperant el dia de demà!

Avui, per mi, és un dia de preparació, d'ultimar coses per demà, i de posar-me al dia.

Fa mesos que tinc abandonat (com moltes altres coses ;-P) el Circulo Whole Kitchen, així que avui, dia de publicació de les receptes dolces, m'actualitzo.


Whole Kitchen en la seva proposta dolça pel mes de març, ens convida a prepara un clàssic de la gastronomia francesa, el Financier

FINANCIERS DE MANTEQUILLA DE CACAHUET
En surten uns 24 financiers petits

75 g de farina d'ametlla
140 g de mantega
80 g de sucre (la recepta original en demana 148 g)
60 g de farina
4 clares d'ou
3 cullerades de mantequilla de cacahuet (ultimament ja la trobem a gairebé tots els supermercats)

OPCIONAL: una vegada els vaig provar, trobo que hi quedaria molt bé trossets de platan o maduixa, perles de xocolata, o fins i tot, banyar la meitat del financier en xocolata... Són algunes idees.

Encenem el forn a 180ºC adalt i abaix.

Primer de tot, agafem la mantega i en una olla petita, si pot ser, que no tingui el fons negre ja que ens interessa veure el color de la mantega, la posem a fondre. Aquest pas no es pot fer al microones, ja que volem que la mantega, a poc a poc, es vagi "couent" fins que agafi un color daurat. La retirem del foc, i la posem en un altre bol. Si cal, la colem, ja que pot haver fet com un solatje negre al fons.

En una altre bol, barregem la farina de ametlla, la farina i el sucre.

Amb unes varilles elèctriques montem les clares a punt de neu i quan estiguin ben montades, li anem afegint, sense para de batre, les "farines", de cullerada en cullerada.

Ara, també sense para de batre, li anem afegint la mantega fosa a poc a poc.

Un cop tot afegit, li incorporem les 3 cullerades de mantequilla de cacahuet i quan estigui ben barrejat, ja ho podem posar en els motlles i cap al forn uns 15-20 minuts a 180ºC.

divendres, 21 de gener del 2011

PANETTONE


Feia tant de temps que no entrava al blog que estic nerviosa i tot.

El blog ha fet 1 any i jo ni li he fet un pastís ni res, però tranquila Maria, tranquila més val tard que mai, ja celebrarem el primer aniversari com cal!

A tots els que em seguiu, perdo per haver-us descuidat tant, però a vegades la vida dona tombs inesperats, i la meva crec que esta en una muntanya russa.

A casa diuen que sembla que tingui 15 anys....
El fet que no comparteixi les meves receptes, no vol dir que no en faci, i tant que en faig! Veureu receptes nadalenques, però vaig endarrerida.

Em nego a no compartir-les amb vosaltres, així que anem a per la primera que vaig fer per Nadal, el Panettone.

PANETTONE

Ingredients i preparació:

Poolish:
210 g de farina
125 cm3 aigua
4 g de sal
2 g de llevat fresc

Barrejar en un bol tots els ingredients del poolish i treballar-ho tant de temps com calgui fins que estigui tot incorporat (aquí la KA és una gran amiga). S'ha de deixar reposar fins el dia següent, tapat amb un drap, durant unes 10-12 hores.


Ingredients pas 1:
290 g de farina de força
50 g de sucre
80 g de mantega a temperatura ambient
50 g de gema d'ou
15 g de mel
25 g de llevat fresc
125 cm3 aigua

El dia següent agafem 250 g del poolish i en el bol de l'amassadora li afegim els ingredients del pas 1 i amassem fins que es desenganxi de les parets del bol. La massa queda brillant i elàstica.
La deixem reposar tapada amb un drap fins que dobli el volum.

Ingredients pas 2:
70 g farina
9 g llet en pols
3 g de sal
1 polssim de vainilla en pols

Primer de tot fer el pas 3 i deixar-ho apart.

Afegir tots els ingredients del pas 2 a la massa i barrejar-los per complet a una velocitat baixa. Si el feu a mà trigareu més temps però s'acaba incorporant, tranquils!

Ingredients pas 3:
ratlladura de la pell d'una taronja
ratlladura de la pell d'una llimona
10 g de sucre
15 g de mel
10 cm3 d'aigua

En un bol barregem tots els ingredients del pas 3 i els deixem reposar per tal que els aromes es vagin barrejant.

Ingredients pas 4:
30 g sucre
70 g de gema d'ou

Afegir els ingredients del pas 3 i barrejar-ho bé. Barrejar els ingredients del pas 4 en 3-4 vegades mentres es va amassant.

Ingredients pas 5:
65 cm3 aigua molt freda
90 g de mantega a temperatura ambient

Com a últim pas li afegim els ingredients del pas 5 poc a poc, en 3-4 vegades fins haver-ho incorporat tot. Barrejar bé fins que estigui ben incorporat i la massa es desengaxi del bol.

Ingredients pas 6:
100 g de maduixes dehidratades
un grapat de perles de xocolata
Hi podeu posar el que vulgueu: figues seuqes, avellanes, nous, panses...

Afegir l'ingredient del pas 6 que hagueu escollit.

En un motlle enmantegat per panettone afegir la massa i deixar-la pujar fins que dobli el volum.
Coure uns 40 min (per uns motlles de 500 g) a 170ºC.
Jo no vaig trobar els tipics motlles de panettone i vaig triar un motlle de vidre rodo enmantegat i un altre en forma de "donut" ja que tota la massa no hi cabia en un de sol.
Si trobeu el motlle tipic molt millor ja que despres de coure s'ha de "penjar" del reves. Fent la tipica busqueda vaig veure que el que fan és atravessar per sota els motlles de paper amb escuradents llargs i una vegada cuit posar-lo del revés arrepanjant els escuradent en un lloc més alt.
Jo el que vaig fer va ser desmotllar-ho ràpid per tal que no s'aixafes gaire, així queda més esponjos.

dilluns, 29 de novembre del 2010

ENS TROBEM A VILANOVA EL DIA 5: EL PEIX SENZILL

Mica en mica ens anem coneixent tots més en aquest món dels bloggers, no??


Doncs bé, avui no us porto una recepta, us porto una mica sobre mi.
Fa uns quants, bastants, anys, gairebé de casualitat vaig començar a remar en un tradicional llagut. Després d'un any i escatx amb un fantàstic grup de gent, vam crear l'Associació on des de llavors en formo part.
Ara som més que una Associació, som un grup de grans amics en el que he trobat amics de debò. Seguim fent-nos grans, i jo continuo fent amics!!
Doncs bé, a poc a poc, vam anar formant un grup de gent treballadora i entusiasta que ens agrada col·laborar en tot el que poguem. El millor de tot, ens ho pasem genial junts!
Entrenem, participen en desafiaments amb poblacions veines, fem la baixada de l'Ebre, cuinem fideus arrossejats, participem en la Marató de TV3... i des de l'any passat formem part de la Setmana del Mar de Vilanova i la Geltrú.
Avui el que us presento és un acte creat per l'Institut Setmana del Mar, que trobo que serà ben interessant. Es tracte de fer conèixer peixos i productes de casa nostre. En aquesta Mostra del Peix Senzill, amb tallers, mostra d'oficis antics mariners, tast de plats cuinats amb peix senzill, i més coses intentarem que pogueu disfrutar d'un diumenge a prop del mar.

Les Jornades del Peix Senzill  tindran lloc el dia 5 de desembre al voltant de les 12 del mati a la plaça del Port del Passeig Marítim de Vilanova.

A tots vosaltres, els que també teniu un blog, us estaria molt agraïda si en féssiu ressò, anomenant-ho i creant un enllaç en aquesta entrada.

Moltíssimes gràcies a tots, creiem que serà una  gran jornada, divertida i molt enriquidora!
US HI ESPEREM!!


La jornada que el dia 5 de desembre dediquem al Peix Senzill, Productes de l’Horta i Viticultors de la Comarca, és una iniciativa de la nova Junta de l’Institut Setmana del Mar que té com objectiu donar a conèixer i popularitzar el patrimoni cultural, tant històric com gastronòmic, les tradicionals feines lligades al món de la mar i a la pesca en particular i, també, des d’una perspectiva més àmplia, en aquest acte concret, a uns productes molt determinats que es produeixen i s’elaboren al nostre territori.

Una diada especial, plena d’essència mediterrània, en la qual desitgem combinar equilibradament el plaer i la pedagogia i, que per descomptat, esperem compartir i gaudir amb tots vosaltres.


dijous, 25 de novembre del 2010

DIJOUS MUT: PASTÍS INVERTIT PINK LADY+BANANA


Whole kitchen  en la seva Proposta Dolça pel mes de Novembre ens convida a preparar un Pastís Invertit.
PASTÍS INVERTIT PINK LADY + BANANA

Recepta adaptada de David Lebovitz
Per unes 8-10 persones

Per la capa de fruita (es pot fer amb qualsevol fruita):
45 g mantega
70 g sucre blanc
70 g sucre moreno
3 pomes pink lady
1 plàtan

Pel pa de pessic:
115 g mantega
150 g sucre
1 cullera de vainilla liquida
2 ous
210 g farina
1 1/2 cull, de llevat en pols (Royal)
1/4 cull de sal
125 ml de llet

Primer de tot desfer la mantega en una paella i quan estigui desfeta afegir-hi el sucre i a foc molt baixet anar remenant fins que estigui desfet. Com que jo no tinc cap paella que pugui anar al forn, vaig haver de posar el caramel en un motlle, però si vosaltres la teniu, endavant i feu-ho tot en la mateixa paella.
Una vegada posat el caramel hi posem la fruita triada, ben apretadeta que desprès al coure queda més petita.

Preescalfem el forn a 190ºC

Ara anem a fer la massa.
En un bol hi barregem la mantega i el sucre. Quan estigui esponjós, hi afegim la vainilla, i els ous d'un en un.
Quan estigui ben incorporat hi incorporem la meitat de la farina, el llevat i la sal. Ara hi afegim la llet i desprès l'altre meitat de la barreja de farina. 

Ho posem damunt de la fruita i en compte ho escampem bé i cap al forn durant uns 30-45 minuts.
El deixem refreda uns 10 minuts i el tombem damunt del plat de presentació i ja el tenim.

És molt bo menjar-se'l calent amb nata muntada o gelat de vainilla.

dilluns, 25 d’octubre del 2010

BISCOTTIS DE LLIMONA I ROSELLA


Hola a tots!
Ja sé que he estat desapareguda un munt de temps des de l'última entrada, i no sabeu quin greu em sap. Quan puc us visito, i si tinc temps comento, però que sapigueu que us trobo molt a faltar. Moltes gràcies a tots per fer-me saber el que em trobeu a faltar! 

Estic bé, molt ocupada, però bé. Tinc molts "fronts" oberts ara mateix en la meva vida. El més gran i més important és la carrera, però els altres hi són i no els puc obviar (algún dia us els explicaré). Em queda molt poc temps lliure per posar-me a la cuina, i intento preparar cosetes, però publicar-les ja és més dificil.

Jo vaig acumulant i algún dia sortirà el "torbellino" que duc dins i bloquejare el blog de noves receptes! De moment, aniré fent com pugui!


Aquesta entrada és rapideta per participar en el Whole Kitchen.

Whole Kitchen en la seva Proposta Dolça del mes d'Octubre ens convida a preparar un clàssic de la pastisseria italiana, els Biscottis.


BISCOTTIS DE LLIMONA I ROSELLA

Totalment copiada de: Baking&Love

En surten uns 20 biscotti:

120 g de farina
65 g de sucre
1/4 cullera de postres de bicarbonat
1/8 cullera de postres de sal
20 g de llavors de rosella (llavors d'amapola)
1 ou
suc de 1/2 llimona
ratlladura d'una llimona

Per pintar els biscottis: 1 clara d'ou amb una mica d'aigua
                                   sucre

Encenem el forn a 190ºC
Barregem tots els ingredients secs: farina, llavors de rosella, sucre, bicarbonat, sal.
En un altre bol remenar l'ou, la llimona i la ratlladura.
Afegir els ingredients liquids als secs i remenar fins a obtindre un massa.
En una bandeja de forn amb paper vegetal posar-hi la massa amb forma rectangular, pintar-ho amb la clara d'ou, espolvorajar-ho amb sucre i cap al forn durant uns 20 minuts fins que estigui daurat.

Treure-ho i deixar-ho refredar una estona.
Baixar el forn a 160ºC
Tallar el pa en tallets primets, posar-ho a la bandeja i cap al forn durant uns 10 minuts i quan estigui, tombar-ho i posar-los 10 minuts més per l'altre cantó.


dimecres, 20 d’octubre del 2010

PA DE TARONJA


Feia tant de temps que volia fer aquest pa, que ni recordo el temps que fa que el tinc a preferits. Des de que el vaig veure vaig saber que l'havia de fer, el que em tirava enrere era que en l'entrada explicava que s'havia de menjar en poquets dies i clar, no som molt a casa per menjar-nos un pa tant ràpid.
Deixeu-me dir-vos que no hi ha cap problema, es conserva perfectament durant una setmana. Està per xupar-se els dits!

On el vaig veure el va fer de llimona. La tarda que em vaig decidir a fer-lo, a casa no hi havia llimona i el vaig fer amb taronja (a casa sempre n'hi ha per la Julieta ;-P)

No us vull espantar amb l'explicació que us faré del pa, és una mica complicat de descriure, però al final, és molt fàcil de fer, us el recomano moltíssim. Queda amb una aroma de taronja que tomba enrere i amb llimona el tinc pendent encara, se que caurà!

Apa, anem-hi!


PA DE TARONJA
Adaptada de  17 and baking

*Per la massa:
350 g farina
50 g de sucre
10 g llevat fresc
1/2 cullereta de sal
75 g de llet
60 g de mantega
50 g aigua
6 g de vainilla líquida o en pols (jo la vaig fer servir líquida)
2 ous a Tª ambient

*Pel farcit:
70 g de sucre
1 cullera de ratlladura de llimona
3 culleres de ratlladura de taronja
60 g de mantega a Tª ambient

*Per la cobertura:
60 g de formatge cremós
2 cullerades de sucre llustre
1 cullera de llet
1 cullera de suc de taronja

Comencem posant en un bol la farina, el sucre, el llevat i la sal. Calentem la llet i la mantega i hi afegim l'aigua que també estarà calenteta (50º). Afegim la vainilla a tots aquests altres líquids i comencem a remenar-ho tot en un bol, barreja de farina i líquids.
Quan estigui ben incorporat, hi anem afegint els ous d'un en un. Si està molt enganxós es pot afegir unes cullerades més de farina, no va ser el meu cas.
Enfarinem una superfície i amassem durant una estona (2-3 min).
Ho deixem en un bol tapat amb un drap durant uns 45-60 minuts.

Mentre podem deixar preparat el farcit i la cobertura.

Pel farcit, simplement hem d'agafar un bol i barrejar el sucre i les ratlladures. En un altre bol tenim la mantega desfeta preparada amb un pinzell.

Per la cobertura, en un altre bol hi posem el formatge cremós i el sucre llustre i ho batrem bé. Hi incorporarem la llet i el suc de llimona i ho reservarem. No ho poseu a la nevera ja que ens interessa que estigui tou tirant a líquid.

Enmanteguem un motlle de "plum-cake" i el deixem preparat.

Ara s'han de fer els passos que per mi van ser més complicats d'entendre, però que en realitat, una vegada ho has "pillat", só ben fàcils. Tranquils, es pot ser un bon cuiner sense entendre'ls! ;-P
Desinflem la massa amb el puny i la traiem del bol. Estirem la massa, en una superfície enfarina, de manera que quedi un rectangle de 51x31 aproximadament.
La dividim mentalment en 5 peces rectangulars i tallem (a mi em va anar molt bé un talla-pizzes). Com més rectes siguin els rectangles molt millor!
Ara, amb el pinzell pintem cada rectangle petit amb la mantega i espolvoregem els sucre aromatitzat. Posem els rectangles un al damunt de l'altre i ens quedarà una edifici de massa. Es tomba rotllo Torre de Pisa, NO PROBLEM!
Ara tallem aquest edifici de rectangles en 6 trossos iguals i anem col·locant els trossos dins el motlle. Jo vaig posar el primer al centre i anava posant-los per davant i per darrera. Veureu que us sobrarà espai, ja esta bé, ara l'hem de deixar pujar uns 30-50 minuts tapat amb un drap.

Encenem el forn a uns 175ºC i quan estigui ben calent l'enfornem durant uns 30-35 minuts controlant que no es torri massa.

Quan estigui cuit, el deixem refredar uns 5-10 minuts, el desemmotllem i al damunt d'una reixeta l'anem pintant pel damunt amb la cobertura de formatge.

dijous, 23 de setembre del 2010

GELAT DE SÍNDRIA

Qui ha dit que és fàcil dir-li adéu a l'estiu?

Per mi no ho és, m'agrada la calor, sóc com una sargantana. Gairebé tothom tira "pestes" quan fa tanta calor i estàn enganxosos, però jo estic ideal de la vida.


Aquest mes a Whole Kitchen han proposat despedir-se de l'estiu fent gelat, i..... no és fàcil, no ens enganyem! El més fàcil és tindre una geladera i llavors tot és molt més sencill, però temps al temps!

Vaig començar amb una idea i finalment vaig acabar amb la idea de no publicar aquest mes, ja que no hi havia manera d'aconseguir la textura.

He passat per diferents fases:
- l'euforia de l'inici de fer una bomba
- començar a fer el primer gelat i veure que no queda bé
- voler comprar una geladera per la KA de totes totes
- decidir que aquest mes deixava correr la proposta
- ahir, decidir que publicava el que tenia al congelador, al final té bon gust!


Whole Kitchen en la seva Proposta Dolça pel mes de Setembre ens convida a preparar gelat cassola

GELAT DE SÍNDRIA
Recepta adaptada de... ara no recordo quin blog, en vaig buscar tants!

100 g de sucre
250 ml de nata
625 (375+250) ml de suc de síndria (1/2 síndria o una mica menys)
4 ous (sols les gemes)

Escalfar el sucre, la nata i 375 ml de suc de síndria.
Batre les 4 gemes amb una mica de suc de síndria. Quan estigui la barreja amb nata a punt de bullir, treure-ho del foc i afegir, remenant sense parar, els ous. Tornar a posar-ho a foc baix i anar-li donant voltes fins que quedi com una crema molt líquida (la cullera queda amb una capa fina de crema).
Afegir-hi els 250 ml de suc de síndria que queden i posar-ho a refredar a la nevera tota la nit.


Quan estigui ben fred, posar-ho en un bol d'acer inoxidable al congelador. A les 2 hores, remenar-ho per trencar els cristalls que s'han format. Tornar-ho a posar al congelador i cada 30 minuts remenar-ho. Fer-ho unes 6 vegades, o sigui durant unes 3 hores.
Com veieu aquest últim pas requereix que hi estigueu molt a sobre, no podeu marxar!

Related Posts with Thumbnails