Doncs sí, estem molt molt actives i amb moltes ganes de guerra!!! L'Adri i jo ens hem tornat a posar a la cuina, aquest cop per fer-nos la Mona!!!
Ja que ella és lluny de casa i la seva tieta no li pot fer la Mona, em va proposar que, ja que li havia enviat la recepta, la podíem fer juntes!! Evidentment jo vaig acceptar encantada... m'ho passo pipa!!!
Això és el que hem fet, una Mona típica de Castelló, i que cal dir que és toveta, no gaire dolça... boníssima... per esmorzar amb un cafè amb llet o simplement a qualsevol hora del dia amb un bon tros d'un ou de xocolata, espectacular!!! És tan fàcil fer-te la teva pròpia Mona!!
Per mi ha estat un gran repte, ja que és la primera vegada que treballo amb llevat fresc i una vegada em va passar la por, (sí, sí, em feia por...) em vaig posar a la cuina i ràpidament vaig quedar plena de farina!!!
Hi han hagut errors, si, ho reconec, però m'ha quedat prou bé... i sobretot, el més important és que m'ha quedat bona... De fet, les he portades per dinar i han volat... sols n'ha quedat un trosset petito!!
En aquesta III edició del nostre "International tarting" també m'agradaria informar-vos que estem creixent!!! Més informació en el següent repte...
Molts petonets,
Maria
Maria
Una de les mones amb tot el galliner "xocolatil"
MONA DE CASTELLÓ
500 g de farina
50 g de llevat fresc (el Royal no, el mateix que es fa servir pel pa)
125 g de sucre
1 llimona
100 ml d'oli (jo vaig posar meitat d'oliva i meitat de girasol)
3 ous + 1 per pintar
En un bol, es posa la farina, el sucre i el llevat. El llevat el desfem amb les mans que quedi ben incorporat.
Ratllem la pell de la llimona, vigilant no arribar a lo blanc, que és amarg, i li afegim i remenem bé. Si es vol afegir matafaluga o qualsevol especie seca, ara és el moment!!
Li afegim l'oli, els ous sencers i jo li vaig afegir un bon raig d'anís... però això és completament opcional!!
Remenem amb una cullera, o directament amb les mans i anem amassant fins que tinguem tots els ingredients més o menys incorporats.
Ho traiem del bol i amb la superfície enfarinada ho amassem una estona.
Ho deixem llevar un 30 minuts damunt d'un paper vegetal o un silpad i llavors li feu la forma que vulgueu. Jo vaig dividir la massa en 4 porcions i vaig fer 4 tortells.
Per fer-los, feu una bola, li poseu el dit al mig i aneu movent fins que feu el forat i llavors l'aneu fent gran (gràcies N!!) D'aquesta manera, es veu un tortell sencer, sencer cap part enganxada. Feu-lo gran, penseu que quan s'infli quedarà el forat més petit!! Li podeu fer la forma que vulgueu...
Una vegada donada la forma, els deixeu (a la safata que tingueu previst coure'l, mireu *Advertència) pujar unes quantes hores (3-4 hores o fins que hagi doblat el volum). Jo els vaig fer al vespre i els vaig deixar tota la nit, per coure'ls al matí i així he tingut un bon esmorzar!!
Una vegada hagi pujat, pre-escalfeu el forn a 200 ºC a dalt i a baix. Els pinteu amb un ou batut, pel damunt, i cap al forn fins que estigui dauradet. Els meus tortells han estat uns 10-15 minuts cada un.
*ADVERTÈNCIA: Segurament pensareu: Com va cometre aquest error la Maria?? Però mira, no hi vaig caure!!! Us explico... Quan vaig tindre la massa a punt per fer-li la forma me'n vaig adonar que no tenia paper vegetal per deixar els tortells i vaig pensar que si els posava al damunt de la bandeja directament se m'enganxarien al coure'ls. Total, que els vaig deixar llevar al damunt d'un paper film i de moment bé... fins el moment de posar-los a coure que al voler-lo agafar per posar-lo al damunt d'un silpad se m'ha desinflat tot!!
Mira, he pensat... com si no haguessis estudiat mai la fermentació... es que a vegades Maria no se on tens el cap!!!
Total... us recomano que si el feu el deixeu pujar al mateix lloc que el vulgueu enfornar!!
Us he fotut un rotllo que tela... jo i les meves explicacions... es que sóc una cotorra...semblo la Julieta!! (la meva lloreta... algun dia us la presentaré!!)
*ADVERTÈNCIA: Segurament pensareu: Com va cometre aquest error la Maria?? Però mira, no hi vaig caure!!! Us explico... Quan vaig tindre la massa a punt per fer-li la forma me'n vaig adonar que no tenia paper vegetal per deixar els tortells i vaig pensar que si els posava al damunt de la bandeja directament se m'enganxarien al coure'ls. Total, que els vaig deixar llevar al damunt d'un paper film i de moment bé... fins el moment de posar-los a coure que al voler-lo agafar per posar-lo al damunt d'un silpad se m'ha desinflat tot!!
Mira, he pensat... com si no haguessis estudiat mai la fermentació... es que a vegades Maria no se on tens el cap!!!
Total... us recomano que si el feu el deixeu pujar al mateix lloc que el vulgueu enfornar!!
Us he fotut un rotllo que tela... jo i les meves explicacions... es que sóc una cotorra...semblo la Julieta!! (la meva lloreta... algun dia us la presentaré!!)
Pel gall, doble ració!!
María te ha quedado genial!!No me digas que no es buenísimo hacer tu propia mona?...miedo a la levadura?..ya verás poco a poco,empieza con pocas cantidades de masa,para poder trabajarla mas y dominarla,,,lo demás es todo empezar...por aquí tienes muchas y buenas maestras,pregunta que te ayudarán y yo por supuesto en lo que pueda,cualquier dudad,lo que sea.
ResponEliminaTe felicito y a seguir que vienen mas celebraciones...San Joan por ejemplo y la coca sería otro reto.
Un besote
hahahah, perdona que rigui però ets tan graciosa que fins i tot les desgràcies a la cuina les expliques amb salero!!
ResponEliminaQuè vols dir que el international tarting creix, què esteu embarassades???
Res, només felicitar-te per aquesta mona tan i tan xula, i segur que bona, tu mateixa ho dius, només n'ha quedat un bocí.
Muac.
Maria, jejeje... la teva solució es diu silpat! ;) Aleshores ja no hi haurà el perill que s'acabi!
ResponEliminaAquesta mona és deliciosa! I sucada amb una tassa de xocolata desfeta... divina! :p
Petons!
Neni! m'hi pixo amb la familia pollil! un pollet amb ulleres de sol! t'ha quedat una mona divina! iiii, ara li hem perdut la por al llevat... ja podem pensar a fer més coses! com m'ha dit la mercè... uns brioxos o alguna cosa així!
ResponEliminapetoneeets
Com li he dit a l'Adri, aquesta mona t'ha quedat perfecta, ja et pots llançar al món de les masses sense cap por després de superar aquesta prova, tot i que heu pogut veure que no és per tant. Petonets
ResponEliminaMolt bona idea fer les MOnes a distància i alhora, je je je...
ResponEliminaTotes les masses amb llevat fresc són força complicades, però per ser el primer cop veig que te n'has sortit amb molt bona nota!
Maria, de Castelló i de les Terres de l'EBRE!!! Al Delta la farceixen de brossat (=mató) i és espectacular!
ResponEliminaT'ha quedat maquíssima.
PTNTS
Dolça
T'ha quedat genial, us ho passeho pipa!! que bé! Escoltam Maria creixent? vols dir mes gent, no?
ResponEliminaMuas!
Te ha quedado genial... buenísima... al final me vais a dar envidia y me veo haciendo la mona en charrilandia jaja.
ResponEliminaBesos
Gràcies a tots pels vostres comentaris!! Cada vegada que entro per mirar i en veig de nous...les papallones de l'estómac van boges!!! jejeje
ResponEliminaSílvia, muchas gracias por ofrecer-me tu ayuda, puedes estar segura que recorrere a tu ofrecimiento!!
Vermells, jajaja jo m'afegeixo a riure amb vosaltres!! He après a riure dels errors i recordar-los per no tornar-los a cometre, però si hi torno, tornaré a riure!!
Noooooo, embarassades no!!! S'afegeix una altre bloggera a nosaltres, però aquesta vegada estava de vacances!!
Mercè, en tinc un de silpat, però clar, tenia 4 tortells!! Despres explicant-li a l'Adri em va dir que ella no li va posar res i no es va enganxar!! En fi...
Adri, ho sabia, sabia que el pollet "rocker" t'agradaria i te'l volia enviar, però vaig pensar que no t'arribaria a temps...
Preparada pel 4rt?? He sentit brioixos???
Carmen, em llenço a la piscina de les masses, bueno,vens i ens hi tirem no??
Gemma, gràcies per la teva bona nota!! Ens ho pasem molt bé fent receptes a distància!!
Dolça... farcida de brassó ha d'estar per llepar-se els dits!!! No dubtis que provaré de fer-la!!
Gemma, sí, més gent!! Ens ho passem molt bé, i el millor són els missatges que surgeixen de dubtes i comentaris!!!
Quo, aunque estes en charrilandia, tu casa en Pascua tiene que ser Monalandia!!!
Un petonàs ben fort a tot@s!!!
heu fet una mona tradicional! qué bona!
ResponEliminaEva, si, aquest any m'he decantat per lo tradicional i he aprofitat per iniciar-me amb el llevat fresc!!
ResponEliminaMaria,
ResponEliminaNo coneixi el teu bloc de res! i m'ha encantat!
La recepta m'agrada molt amb la desimboltura que l'expliques.
Em quedo una estona més trastejant per la teva cuina ;)
Petons!
PD: els pollets tunejats amb ulleres de sol i barrets "playeros" m'han fet molta gràcia
Molt original, aquesta segur que ens agradaria a casa sense entrebancs que diuen les meves filles.
ResponEliminaPetons