dijous, 8 d’abril de 2010

PA IRLANDÈS

Diuen que mai es tard quan el que fas és bo, no??
Doncs mireu, ja se que fa uns quants dies de St. Patrick's Day, però jo llavors tenia una setmana una mica apretada i no tenia temps per posar-me a la cuina i vaig pensar:
- Tranquila Maria, quan tinguis temps ja faràs la recepta i la publicaràs quan puguis. No t'atabalis!!!

Estic molt contenta ja que és la meva primera inmersió en el món del pa. Tot i així, us haig de dir que no m'ha fet la sensació que realment estigues fent pa ja que no porta llevat i per tant no necessita fermentar. Total, que SI, HE FET PA, però un de sencillet, per començar!!
Doncs aixó he fet i aquí us la presento, igual que us presento una mica de la interessant història d'aquest pa, que he trobat en la meva exhausta busqueda de la recepta que més s'ajustava a la originaria.

El nom d'aquest tradicional pa irlandès és SODA BREAD, que vindría a traduir-se com pa de soda.
Els primers forners irlandesos van passar per alt el fet d'utilitzar llevat i van fer servir bicarbonat ja que la farina de la que disposaven era massa fluixa per fer pa amb llevat.
Aquest pa encara es segueix fornejant i la forma tipica d'Irlanda del Sud era rodona amb una creu al mig, i a la part del Nord el feien triangular, més petit. Ara es pot trobar de les dues maneres.
És un pa ràpid en el que utilitzem bicarbonat i suero de mantequilla, que li dona un gust característic. Té una molla bastant densa i una crosta molt cruixent.

No poc fer altre cosa que animar-vos a fer-lo, ja que és molt però que molt fàcil... i queda molt bó!!!

Petonets,

Maria

IRISH SODA BREAD

Ingredients
450 g de farina
1 cullereta de sal
1 cullereta de sucre
1 cullereta de bicarbonat
200-300 ml de suero de mantequilla (jo l'he trobat al Lidl i es diu Buttermilch)

Per fer-lo és important que el forn estigui ben calent, a uns 200 ºC a dalt i abaix.

Hem de tindre en compte que és una massa que no vol molt amassat, ja que no busquem una massa elàstica, simplement ajuntar els ingredient i llestos.
Per tant, posarem la farina, la sal, el sucre i el bicarbonat en un bol. Es important barrejar-ho bé ja que el bicarbonat ha de quedar ben distribuit en la farina.
Un a vegada fet, li afegim a poc a poc, i remenant amb una cullera de fusta, el suero. Quan el tinguem tot dins li donem un parell de tombs amb la cullera. Pot ser que la massa us demani més suero o més farina, ja ho notareu. A mi em va demanar una miqueta més de suero ja que no se m'incorporava la farina.
El traieu del bol i en una superficie enfarinada l'amasseu amb les mans una mica fins que estiguin ingredients més o menys incorporats. No cal que estiguin del tot incorporats, recordeu que no vol molt amassat.

El posem damunt d'una bandeja pel forn amb una mica de farina a la base i cap al forn uns 40-45 minuts. Aneu-lo controlant que no es cremi del damunt, si veieu que s'enfosqueix molt tombeu-lo del revés, de canto... i aixi quedarà dauradet de tots els cantons.
El deixeu refredar i ja el podeu degustar, tot i que calentet amb mantega i melmelada... boníssim!!!!

Si voleu també el podeu fer amb farina integral i també se li poden posar panses, al vostre gust!!

Font: Peter's Mum's Soda Bread Recipe Hi trobareu un video que va molt bé!!

18 comentaris:

  1. No coneixia aquest pa irlandès sense llevat... una bona recepta per començar a introduir-se en aquest món tan fascinant del pa casolà ;)
    La proposta de la mantega i la melmelada amb el pa encara calent ha de ser deliciosa!

    ResponElimina
  2. Maria, t'ha quedat perfecte, em moru de ganes de fer-li una queixalada!

    ResponElimina
  3. Hola Maria,
    Com va tot? Ja veiem que amb molta empenta, energia i alegria!!! El teu pa és fantàstic, com la Gemma el desconeixíem. Gràcies doncs per apropar-nos aquesta recepta i per tant compartir-la.
    Salut.

    ResponElimina
  4. Uuuuf....quina pinta que té! Crec que podria sobreviure a base de menjar únicament pa. I concretament AQUEST pa! Quina molla!
    Sembla el pa de Galícia, que hi vaig estar fa poc i me'n vaig enamorar (de Galícia i del seu menjar!). Tremendo!

    ResponElimina
  5. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  6. Jo aquest pa tampoc el coneixia, serà cuestió de provar.
    Muas!

    ResponElimina
  7. NENAAAAA t'ha quedat que fa una pinta divina!!! l'haig de provar a fer... visc a la irish town per excelencia i no cuino mai res irlandes...

    petoneeets

    ResponElimina
  8. per cert! la buttermilk, si no en trobes, pots fer servir diversos substituts... per ex. agafar llet i afegir-li una cullerada de suc de llimona, deixar-lo reposar 10 min i ja tens buttermilk. la idea es que el buttermilk es acidic i ajuda a que el bicarbonat faci el seu efecte millor... la 'cream of tartar' barrejada amb llet tambe es un bon substitut...

    ResponElimina
  9. Quina pinta més espectacular!!Es veu rústic rústic!!Me l'apunto!!

    Un petonet maca,

    Vanesuky.

    ResponElimina
  10. Wow! t'ha quedat de categoria!!! es veu una costra molt bona... un beset

    ResponElimina
  11. Me encanta la corteza de ese pan y por los ingredientes no se ve nada de complicado.
    Una estupenda receta.
    Un besito

    ResponElimina
  12. m'apunto a aquest pa,.. és original i amb un aspecte molt i molt desitjable... i per als que no estem molt posats en això de coure pa, és just el que necessitem per començar ... el provarem!!
    Una abraçada

    ResponElimina
  13. Genial quedó! con ese aspecto rústico se ve de revista..
    un beso
    Gaby

    ResponElimina
  14. Gent, gràcies!!!! M'encanta que em comenteu... m'encanta!!!

    Als que no el coneixieu, us recomano que el proveu... és tan fàcil!!!
    I si no trobeu suero de mantega, l'Adri en els comentaris us proposa una bona solució per fer-lo vosaltres mateixos!! Gràcies guapa!!!

    Un petonet a tots!!!

    ResponElimina
  15. Maria, quina recepta més interessant! I la crosta que té... uauuuu!!! Ara ja ho saps Maria, a pel segon! ;)
    Petons!

    ResponElimina
  16. Així d'espectacular i sense llevat!! Té un aspecte magnífic.
    El pa encara és la meva assignatura pendent, però veient les receptes que aneu posant, i algunes semblen senzilletes de fer, al final m'hauré d'animar!!
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  17. MAría para debutar te quedo de lujo..ha de ser muy rico,la buttermik,me encanta,yo la suelo usasr en varios bizcochos y muffins y el sabor es realemte buenísimo,muy diferente,así que el pan ha de ser delicioso,y no me extraña que suba,con el bicarbonato,salen esponjas de masas.
    Estás hecha una profesional de la cocina y con esas fotos le sacas le máximo partido a tus creaciones.
    Lo haré ;))

    Un besote

    ResponElimina
  18. Sens dubte, hem de provar aquest pa. Té una pinta increïble!!!!

    ResponElimina

Related Posts with Thumbnails